Do zrobienia zupy/kremu potrzebowałam:
- włoszczyzny i udka z kurczaka ( do zrobienia wywaru mięsnego ),
- 1 por,
- 4 ziemniaki,
- masło klarowane,
- 2 ząbki czosnku,
- pestki dyni, natka pietruszki ( opcjonalnie ),
- sól, pieprz, cynamon, ziele angielskie, liście laurowe.
Najpierw ugotowałam wywar mięsno - warzywny. Do 1,5 litra zimnej wody wrzuciłam udko z kurczaka. Chwilę je podgotowałam, wrzuciłam włoszczyznę, parę ziarenek ziela angielskiego, dwa liście laurowe, pieprz ziarnisty i sól. Gotowałam jakieś 30 minut.
W tym czasie dokładnie umyłam, obrałam, pokroiłam pora i 4 ziemniaki. Następnie w dosyć dużym garnku rozpuściłam 2 łyżki masła klarowanego, do którego dodałam dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę cynamonu, sól i pieprz. Wszystko chwilę podsmażyłam.
Dorzuciłam pora, a po chwili ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyłam jeszcze parę minut.
Na końcu wszystko zblendowałam i zupa/krem gotowa :)
Udekorowałam ją pestkami dyni i natką pietruszki. Polecam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz