wtorek, 21 lutego 2017

Food book #17 - zapiekanka z boczkiem i batatami

Do zrobienia zapiekanki z boczkiem potrzebowałam:

- boczek
- bataty
- cebulę, czosnek
- por
- bakłażan
- 2 jajka
- jogurt naturalny
- ser ( ja użyłam Grana Padano )


Pokroiłam boczek, podsmażyłam na patelni, po chwili wrzuciłam cebulę i czosnek, doprawiłam,

Bakłażan i por pokroiłam, poddusiłam chwilkę na drugiej patelni, dodając troszkę wody.

Bataty obrałam i ugotowałam al dente.

Jogurt naturalny zmieszałam w misce z  jajkami, doprawiłam solą i pieprzem ( można też użyć śmietany ).

Do żaroodpornego naczynia włożyłam na sam dół bataty, a potem resztę składników. Wszystko polałam sosem, a wierzch posypałam startym serem.


Zapiekałam w piekarniku w 180 st przez 20 minut.


Zapiekankę posypałam koperkiem - jak widać na zdjęciu - niestety nie pokrojonym, bo Julia właśnie się obudziła :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz