Do zrobienia zapiekanki z boczkiem potrzebowałam:
- boczek
- bataty
- cebulę, czosnek
- por
- bakłażan
- 2 jajka
- jogurt naturalny
- ser ( ja użyłam Grana Padano )
Pokroiłam boczek, podsmażyłam na patelni, po chwili wrzuciłam cebulę i czosnek, doprawiłam,
Bakłażan i por pokroiłam, poddusiłam chwilkę na drugiej patelni, dodając troszkę wody.
Bataty obrałam i ugotowałam al dente.
Jogurt naturalny zmieszałam w misce z jajkami, doprawiłam solą i pieprzem ( można też użyć śmietany ).
Do żaroodpornego naczynia włożyłam na sam dół bataty, a potem resztę składników. Wszystko polałam sosem, a wierzch posypałam startym serem.
Zapiekałam w piekarniku w 180 st przez 20 minut.
Zapiekankę posypałam koperkiem - jak widać na zdjęciu - niestety nie pokrojonym, bo Julia właśnie się obudziła :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz